Webdesigner Lynn.

Tips voor het maken van professionele foto’s

Bedrijfsfotografie is een belangrijk onderdeel in het creëren van een bedrijfsidentiteit en het imago. Hoe beter je dat aanpakt, hoe professioneler je als bedrijf overkomt. Het beeld dat mensen hebben van een onderneming speelt een enorm belangrijke rol in de uiteindelijke aankoopbeslissing. Een beeld dat voor een groot deel is gebaseerd op communicatie-uitingen. Zoals een website, advertenties en sociale media. Alle communicatie-uitingen inclusief de fotografie mogen aansluiten bij de identiteit van jouw bedrijf.

Hieronder staan 5 tips voor het (laten) maken van bedrijfsfoto’s

Tip 1: Kies een fotograaf die ervaring heeft
Als beginnend ZZP’er is het misschien makkelijker om zelf foto’s te maken met je smartphone of je vraagt iemand binnen je familie of vriendenkring die hobbyfotograaf is. Denk er goed over na want niet elke fotograaf is geschikt voor het maken van bedrijfsfoto’s. Foto’s van personeel, producten, diensten of een kantoorpand kun je op veel verschillende manieren maken. Dit is namelijk ook een vak apart. Goede bedrijfsfotografen passen de stijl aan bij het bedrijf en maken de foto’s op een manier die jij als opdrachtgever wenst.

Zodra je een geschikte fotograaf gevonden hebt, leg je hem of haar uit over de gewenste beeldstijl met bijvoorbeeld een moodboard. Het is erg handig om een fotograaf voorbeeldfoto’s te laten zien. Wat past wel en wat pas niet bij de gewenste beeldstijl? Hoe duidelijker de wensen zijn omschreven, hoe beter een fotograaf weet welke type foto’s gemaakt moeten worden.

Tip 2: Weet wie je doelgroep is en wat voor soort foto’s hen aanspreekt
Weet je nog niet wie je precies aan wilt spreken met jouw onderneming? Doe hier dan onderzoek naar. Voor een nagelsalon is het bijvoorbeeld erg belangrijk om foto’s te laten maken van de producten die de salon gebruikt, het personeel, de salon zelf en resultaten van de gelakte nagels van klanten. Bekijk het vooral vanuit het perspectief van de klant. Hoe wil jij dat jouw ideale klant jou als bedrijf of onderneming ziet? Wat verwacht de klant? Een logistiek bedrijf heeft weer andere aspecten van het vak om te laten zien dan een nagelsalon. Vaak weet een goede bedrijfsfotograaf waar hij of zij op moet letten tijdens het maken van de foto’s.

Tip 3: Bereid je goed voor als je bedrijfsfoto’s laat maken
Het maakt niet uit wat voor bedrijf je hebt, een goede voorbereiding is het halve werk! Zodra je al jouw wensen en verwachtingen goed hebt afgestemd met de bedrijfsfotograaf, kun je bijna aan de slag met de fotoshoot. Nog even terugkomend op de nagelsalon: klanten vinden het geweldig om voor- en na-foto’s te bekijken. Heb je als nagelstyliste veel afspraken op een dag die hun nagels laten doen? Dan kun je vragen aan de fotograaf of hij tijdens deze momenten foto’s kan maken van deze prachtige resultaten. Foto’s laten maken van al jouw producten en/of diensten zijn meestal niet binnen één dag klaar en het is daarom verstandig om hier verschillende fotomomenten in te plannen. Weet dan van te voren ook wat en waar je alles precies wilt laten fotograferen. Communiceer dit onderling dus goed door. Zo komen jij en jouw ingehuurde bedrijfsfotograaf niet voor verassingen te staan.

Tip 4: Denk aan de styling van de locatie
Wil je foto’s maken van jouw werkplek? Zorg er dan voor dat deze er niet rommelig uitziet. Je zult dit misschien al zelf weten maar het komt vaak voor dat vergeten wordt. Als je een ruimte hebt wat er bijvoorbeeld sober uitziet zou je dit al makkelijk aan kunnen kleden om er een plant of bloemetje neer te zetten. Bij een opening van een nieuwe locatie of bedrijfsevenement kunnen feestelijke decoraties ingezet worden. Als je interieurfoto’s laat maken, zorg er dan voor dat je een dag uitkiest waar het rustig is. De fotograaf kan dan zo op die manier de mooiste momenten fotograferen.

Tip 5: Zorg voor scherpe foto’s
Het is misschien voor de hand liggend, maar het komt soms voor dat er af en toe een wazige foto bijzit. Zodra je jouw bedrijfsfotografie bij ons laat doen ben je er 100% van verzekerd dat dit niet gebeurd. Wij maken de perfecte plaatjes met een fotoshoot waar je jarenlang goed mee vooruit kunt.

Leuk artikel? Delen mag!